Cafeaua este băutura zilnică preferată de majoritatea covârșitoare a oamenilor activi, „scânteia” fără de care nu-ți poți începe ziua, și pauza după amiezilor târzii în care mai ai nevoie de o doză de energie pentru a-ți duce ziua la bun sfârșit. Este o nevoie, un obicei, un hobby, un element social la care nu vrei să renunți, iar știința te încurajează să nu o faci. O cercetare recentă arată că, atunci când este consumată cu moderație, cofeina din cafea nu prezintă riscuri asupra sănătății.
Studiul vine să confirme rezultatele altei cercetări similare din 2003 concentrată pe riscurile cofeinei. Atunci, era stabilită o cantitate maximă recomandată de 400mg pe zi, ceea ce s-ar traduce în aproximativ 3 espresso. Această cantitate nu ar presupune riscuri asupra sănătății adulților. Rezultatele, publicate în revista de specialitate „Food and Chemical Toxicology” au fost prezentate recent în cadrul unei conferințe de biologie experimentală organizată în Chicago, Statele Unite.
Autorul principal al studiului, Daniele Wikoff specialist în sănătate în cadrul ToxStrategies, o agenție privată de consultanță științifică, spune că studiul pe care le-a realizat și rezultatele studiilor anterioare confirmă faptul că o doză moderată de cofeină nu are efecte secundare negative asupra sănătății.
O noutate prezentată cu ocazia acestei cercetări este evidențiată de datele care încep să ofere un fundament științific al caracterului nedăunător al cofeinei pentru femeile gravide. Deși doza zilnică maximă este de 300mg, femeile gravide ar putea să nu renunțe la cafea.
Specialiștii ToxStrategies au analizat rezultatele unor studii ample și cercetări științifice realizate între 2003 și 2015 pe tema influenței cofeinei asupra sănătății. S-au concentrat în special pe determinarea influenței în direcții ca: sănătatea oaselor și asimilarea calciului, efecte cardiovasculare, sănătate comportamentală sau sănătatea reproducerii.
Chiar dacă pentru majoritatea se poate aplica doza maximă zilnică, cofeina este metabolizată diferit, așa că pot apărea variații. Urmărește indiciile pe care ți le oferă organismul pentru a determina cantitatea de cafea care este potrivită pentru tine.