Despre noi

Pasiunea pentru cafea transformată în meserie

Suntem Kohi, un grup de iubitori de cafea care, după mii de cafele băute, sute de arome de boabe simțite și după zeci de amestecuri de tipuri de boabe degustate, a aprofundat știința din spatele „licorii magice” care face diminețile suportabile și pe măsură ce asimilam informațiile legate de pasiunea noastră comună am început să devenim și mai atenți la ceea ce bem. Astfel, cafeaua a devenit mai mult decât o pasiune a aromelor, transformându-se într-un obiect de studiu.

Practic, transformarea s-a petrecut fără să o conștientizăm, așa că ne-am trezit dintr-o dată că am devenit din simpli băutori de cafea, în oameni care apreciază gustul și încep să distingă diferitele arome ale licorii, la cunoscători în ale cafelei. Odată ce am ajuns să avem aceste abilități ne-am interesat de etapele pe care le parcurge cafeaua de la cultivare și recoltare, până când ajungem să o savurăm un espresso sau un cappuccino cu spumă pufoasă, într-o cafenea cochetă, însoțite de discuții cu prieteni dragi, sau, de ce nu, cu un viitor partener de afaceri.

Ca niște adevărați pasionați și viitori „meseriași” în ale cafelei nu puteam să nu știm câte ceva despre istoria licorii. Incredibil, dar nu din totdeauna omul s-a bucurat de aromele ei dătătoare de energie. Descoperirea plantei o datorăm caprelor din Etiopia și căprarului lor perspicace care și-a dat seama că, în momentul în care, caprele pe care le supraveghea mâncau o anumită plantă deveneau mult mai energice. Apoi intră în scenă arabii, care aduc planta din Etiopia și îi folosesc fructele pentru a face o băutură care prevenea somnul. Turcii transformă cafeaua într-un ritual social, iar primele cafenele apar în Constantinopol în secolul al XV-lea.

În Europa, cafeaua ajunge prin portul din Veneția, iar la început a fost accesibilă doar celor bogați datorită prețului „piperat”. Chiar și capetele bisericești au adoptat-o chiar dacă au considerat-o inițial o băutură „necurată”. După ce a „cucerit” Europa, cafeaua ajunge în America prin coloniștii englezi, unde pare că prinde printre locuitorii nativi. Treptat, cafeaua, evoluează ca moduri de preparare și se extinde în toată lumea. Intră în obiceiurile de consum ale oamenilor și evoluează din băutură ciudată în ritual social. Încep să se deschidă cafenele la Londra, Paris sau Berlin. Chiar și faimosul compozitor german Johann Sebastian Bach devine pasionat de cafea și scrie o operă plină de umor „Cantata Cafelei”, în care este vorba despre un tată care încearcă să-și convingă fiica adolescentă să renunțe la cafea și să se concentreze să-și găsească jumătatea și să se mărite.

Cum să nu faci o pasiune din cafea, mai ales când ajungi să îi afli poveștile…? Noi încercăm să continuăm tradiția cafelei, dar să o adaptăm gusturilor moderne, rafinate. Așadar adunăm boabe din culturi aflate în ferme tradiționale din țările mari producătoare de cafea. Odată ce diferitele soiuri de cafea ajung în „laboratorul” nostru, începem să creăm rețete interesante prin care să obținem arome interesante, astfel încât în momentul în care cafeaua este preparată, ajunge în cană și este sorbită încet, să inunde papilele gustative, să ofere o plăcere inedită a gustului.

Prăjirea cafelei poate îmbogăți gustul sau îl poate altera, iar granița este una foarte sensibilă, iar noi promitem să nu alunecăm vreodată către partea „întunecată” a prăjirii cafelei.

Acestea fiind spuse, va invităm să savurați aromele Kohi!